Karkówka w warzywach pań z KGW w Tereszewie
2016-04-11 14:00:05(ost. akt: 2016-04-11 15:19:13)
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Tereszewie (gmina Kurzętnik), które istnieje już 68 lat, a dokładnie Ludwika Borkowska, Gabriela Brózda, Grażyna Suchocka, Maria Wrzesińska i Mirosława Frydrych przygotowały dla nas przepis na Karkówkę w warzywach.
Składniki:
1,5 kg karkówki bez kości
6 szt. marchwi
2 szt. pora
6 ząbków czosnku
ketchup pikantny
majonez
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
1,5 kg karkówki bez kości
6 szt. marchwi
2 szt. pora
6 ząbków czosnku
ketchup pikantny
majonez
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę pokroić w plastry o grubości ok. 1,5 cm, posypać solą i pieprzem, posmarować ketchupem, tak przygotowane plastry karkówki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odstawić na noc do lodówki.
2. Czosnek pokroić na drobno i posypać na karkówkę. Całość posmarować majonezem, posypać pokrojonym w talarki porem i startą marchewką.
3. Piec pod przykryciem w temperaturze 220°C przez pół godziny, następnie w 180°C przez kolejne 1,5 godziny.
2. Czosnek pokroić na drobno i posypać na karkówkę. Całość posmarować majonezem, posypać pokrojonym w talarki porem i startą marchewką.
3. Piec pod przykryciem w temperaturze 220°C przez pół godziny, następnie w 180°C przez kolejne 1,5 godziny.
Pyszna karkówka, którą przygotowały panie, urozmaiciła stół podczas uroczystości z okazji Dnia Kobiet w Terszewie.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez