Rolady palce lizać od gospodyń z Brzozia Lubawskiego

2016-03-14 20:26:38(ost. akt: 2016-03-14 20:38:28)

Autor zdjęcia: KGW w Brzoziu Lubawskim

Rolady z karkówki z kapustą i grzybami autorstwa Koła Gospodyń z Brzozia Lubawskiego. Koło Gospodyń Wiejskich w Brzoziu Lubawskim powstało w 1959 roku, liczy dzisiaj 38 pań i na co dzień jest bardzo aktywne w swoim środowisku.
Organizacja KGW z Brzozia Lubawskiego w gminie Kurzętnik, współpracuje m.in. z Ochotniczą Strażą Pożarną, miejscową szkołą i innymi organizacjami społecznymi. Panie uczestniczą w festynach, uroczystościach dożynkowych, pokazach i konkursach. Smakołyki przygotowane przez KGW z Brzozia Lub. są doceniane przez koneserów dobrej kuchni, a dziś panie prezentują rolady z karkówki z kapustą i grzybami. Nic tylko życzyć smacznego...

Skład
1 kg karkówki
1 główka kapusty
1 kg pieczarek
0,5 kg sera tartego
30 dag mielonego mięsa
pierz i sól do smaku

 
Sposób przyrządzania
Karkówkę pokroić na plastry, rozbić, posolić, popieprzyć.
Na rozbitą karkówkę nakładamy liść kapusty uprzednio naparzonej.
Pieczarki starte na tarce podsmażamy z cebulką i dodajemy do mielonego mięsa.
Przygotowany farsz doprawiamy do smaku i nakładamy na liść kapusty.
Następnie na farsz dodajemy trochę potartego sera i zwijamy w roladki.
Roladki wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez półtorej godziny. Podawać można z ziemniakami bądź kluskami śląskimi oraz zdrową surówką.
 

Panie, które przygotowywały potrawę to: Irena Czepek, Stefania Kowalska, Lidia Szymańska, Renata Lisińska, Lidia Kołakowska i Anna Dembek
 

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5