Mielone z Kącik pachnące lasem

2016-03-07 14:31:35(ost. akt: 2016-03-08 19:40:43)
Gospodynie z Kącik prezentują "mielone lasem pachnące"

Gospodynie z Kącik prezentują "mielone lasem pachnące"

Autor zdjęcia: Stanisław R. Ulatowski

Kąciki to niewielka wieś w gminie Kurzętnik, położona wśród lasów na obrzeżu Pojezierza Brodnickiego. Jako, że lasy wokół są wyjątkowo grzybodajne, wiele gospodyń na różne sposoby „owoce lasu” marynuje i suszy, by w zimowe miesiące w kuchni unosił się wyjątkowy aromat pochodzący ze spiżarnianych zapasów.
Smakowite potrawy powstają nie tylko w domowych kuchniach, ale panie z miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich starają się propagować lokalne przepisy na zewnątrz. Tak więc panie z zarządu koła zaprezentowały w świetlicy wiejskiej lokalną potrawę — kotlety grzybowe, które mogą być daniem związanym z tradycją wielkopostną lub wigilijną.

Skład: Grzyby leśne mieszane mrożone bądź marynowane bez octu, cebula, jajka surowe, tarta bułka, pieprz, sól i oliwa do smażenia.

Wykonanie: Grzyby odmrozić, odgotować, przepłukać i odcedzić. Cebulę „zeszklić” na oliwie, włożyć grzyby i razem zasmażyć na wolnym ogniu około kwadransa. Następnie odstawić do ostygnięcia. Potem wszystko zmielić przez maszynkę, dodać jajka, tartą bułkę i piec na patelni, na oliwie do zarumienienia. Podawać na ciepło z dodatkiem ziemniaków i surówki z własnego ogródka, bądź świeżym swojskim chlebem.

KOŁO W PIGUŁCE
Koło Gospodyń Wiejskich w Kącikach istnieje od 17 stycznia 1970 roku i liczy 19 członkiń. Założone zostało przez Janinę Szwarc. Pierwszą przewodniczącą była wówczas Agnieszka Grzonkowska. Obecnie kołu przewodniczy Irena Knorps, sekretarzem jest Barbara Kozłowska, natomiast skarbnikiem Bogusława Krupińska. Najstarsza członkini koła w Kącikach liczy sobie 93 lata.

ul

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5